Bu 19 Taktikle Mutfaklarınızda İsrafı Önleyebilirsiniz

2
2280
Mutfaklarınızda Tasarruf Etme Yolları

Mutfağımıza aldığımız yiyecek içeceklerde israf kimi zaman korkunç boyutlara ulaşabiliyor. Her ne kadar ülkemizde bu durum çok ileri seviyelerde olmasa da bu yazdığımız 19 taktik içinden bilmediklerinizi uygularsanız ev ekonominiz için daha iyi olacaktır. Yiyecekleriniz katkı maddesi kullanmadan daha geç bozulacak, daha az para harcamış olacaksınız, yiyeceklerin besin değerleri olduğu gibi kalacak ve daha az yorulmuş olacaksınız. Kendi taktikleriniz varsa lütfen yorum kısmında yazıp herkesin bilgilenmesini sağlayın.

 

1. Yumurtalıktaki yarım limonlara son

Mutfakta israfı önleme - tasarruf
Türk mutfaklarının ve mizah aleminin vazgeçilmezidir buzdolabının yumurtalık kısmındaki yarım limon olayı. Sizin evde de böyle görüntü sıklıkla oluşuyorsa sizi büyük bir dertten ve israftan kurtaralım. Bazen limonun yarısına bile değil, sadece çok azına ihtiyaç duyarsınız. Bu durumda kürdanla limonun kabuğunu delin ve ihtiyacınız kadar olanı sıkın. Delinmiş kısmını ise kağıt (veya bant) gibi bir nesneyle kapatıp dolabınıza koyun. Emin olun ilk günkü gibi taze olarak kalacaktır.

 

2. Yumurtlarınıza yağ sürün

Mutfakta israfı önleme - tasarruf
Yumurtalarınızı buzdolabına koymadan önce bitkisel yağ ile ovun. Yağ, yumurtların fazladan 3-4 hafta daha taze kalmasını sağlayacaktır.

 

3. Zencefilleri kaşıkla soyun

Mutfakta israfı önleme - tasarruf
Zencefilin yumru kısımları bile kaşıkla kolayca soyulabilir. Böylece bıçakla kalın kalın doğramaktansa kaşık ile soymuş olursunuz ve hiçbir kısmını ziyan etmezsiniz.

 

4. Kesilmiş pastalarınızı ekmek dilimleriyle kapatın

Mutfakta israfı önleme - tasarruf
Pastaları kestikten sonra eğer şekerli yiyecekleri çok seven bir aile değilseniz en az 1 hafta buzdolabında saklarsınız. Ama bu sürede pastanız da kurur veya bozulabilir. Bu yüzden kesilen pastanın kesilmiş iç taraflarını kürdan aracılığıyla ekmek dilimleri ile kapatın. Ekmek sertleşip bayatlayabilir ama pastanız taze ve yumuşak kalacaktır.

 

5. Kaşar peynirleri böyle saklayın

Mutfakta israfı önleme - tasarruf
Bunu bir çok kişi uyguluyordur diye tahmin ediyoruz. Geniş ve uzun kaşar peyniri paketlerinden aldığınız zaman ilk kesilen kısmın poşetini geri kalan kısmın ağzına geçirebilirsiniz. Kaşar peynirinizin kurumasını engellemiş olursunuz.

 

6. Az kalmış mayonezlerinizi salata sosuna dönüştürün

Mutfakta israfı önleme - tasarruf
Mayonez kullanıyorsanız kavanozun dibinde kalan mayonez çoğu zaman kullanılmadan bir köşede bozulmaya bırakılır. Bunun yerine kavanozun dibinde kalmış mayoneze zeytinyağı, sirke ve baharat ekleyip karıştırarak salata sosu elde edin. Hem mayonezi sonuna kadar kullanmış olursunuz hem salata sosu elde edersiniz hem de kavanoz rahatça temizlenir hale gelir.

 

7. Soğan ve sarmısakları delikli kesekağıtlarında saklayın

Mutfakta israfı önleme - tasarruf
Küflenmeden en az 2 kadar taze kalmasını sağlar.

 

8. Kesilmiş avakadoyu kesilmiş soğan ile birlikte saklayın

Mutfakta israfı önleme - tasarruf
Soğandan yayılan sülfür kararmayı önler. Çok az elma sirkesi de aynı işlevi görür.

 

9. Patates ve elmaları bir arada saklayın

Mutfakta israfı önleme - tasarruf
Elmadan yayılan etilen gazı patateslerinizin filinmesini önler.

 

10. Dibinde az kalmış çokella kavanozuna ılık süt ekleyin ve karıştırın

Mutfakta israfı önleme - tasarruf
Alın size sıcak çikolata. Tabii çokella kavanozlarına son reddesine kadar ekmek daldırmıyorsanız.

 

11. Mangoları bardakla soyun

Mutfakta israfı önleme - tasarruf
Meyve soyarkenki gibi bardağın ağız kısmını mangonun kabuğu ile iç kısmı arasına geçirin ve soymaya çalışın. Normalde bıçakla soyulacağı zaman elleriniz yapış yapış olabiliyor ve daha kalın kesmek zorunda kalınıyor bazen.

 

12. Kereviz ve pırasaları folyo ile sarın

Mutfakta israfı önleme - tasarruf
Bu şekilde 1 aya kadar saklayabilirsiniz. Brokoli için de yapabilirsiniz.

 

13. Muz salkımını bant ile bağlayın

Mutfakta israfı önleme - tasarruf
Bu şekilde normalden 3-5 gün daha fazla taze kalırlar.

 

14. Yeşilliklerden yağlı buz kalıpları yapın

Mutfakta israfı önleme - tasarruf
Taze yeşillikler çabuk çürüyor, biliyorsunuz. Yeşillikleri doğrayın, erimiş tereyağıyla (margarin değil) veya zeytinyağıyla karıştırıp buz kutularının içine boşaltın ve buzdolabına koyun. Yemek pişirirken yemeğin yağıyla yeşilliği bir arada karıştırmak sizin için tatsız olmazsa bu şekilde yemeklerde kullanırsınız. Az kalmış yeşilliklerinizin de çürüyüp atılmasını engellemiş olursunuz.

 

15. Marulların dış yapraklarını koparmayın

Mutfakta israfı önleme - tasarruf
Marulun dış yapraklarını sararmış, yumuşamış ve hafiften kararmış bile olsa kopartmayın; dolapta saklarken iç kısmın taze kalmasına yardımcı olur. Hatta marullarınızı dolabta kağıt poşetleriniz varsa onun içinde saklayın.

 

16. Kahve demini saksıya dökün

Mutfakta israfı önleme - tasarruf
Bu her ne kadar tasarruf ile alakalı olmasa da doğanın korunmasına yardımcı olmada önemli bir etken bizce. Aslında bu maddeyi de bir çoğumuzu uyguluyor, sadece bir farkla : kahve yerine çay demini boşaltırız. Kahve olarak Türk kahvesi içtiğimizden bizim kahvelerde telve kalır, onu da zaten kullanmayız. Kahve demi; gül, yaban mersini, ahududu, çilek ve domates gibi asit sever bitkilerin ihtiyacı olan değerleri ihtiva ediyor.

 

17. Soğumuş pizzanızı tavada tekrar ısıtabilirsiniz

Mutfakta israfı önleme - tasarruf
Bir çok yemeğin soğuğu yenmiyor, pizza da öyle. Soğumuş pizzayı atmak yerine tavada tekrar ısıtın. Ayrıca kabuğundaki yağ pizzanızı tekrar gevrek hale getirecektir.

 

18. Kesilmiş gıdaları düzgün saklayın

Mutfakta israfı önleme - tasarruf
Domates olsun, soğan olsun, biber veya limon olsun kesildikten sonra geri kalan kısmı kuruyor ve besin değerlerini kaybediyor. Bu durumda ya mecburen kullanıyoruz ya da çöpe atıyoruz. Ama koruyucu bir kap içinde saklanırsa çok fazla kurumayacaktır.

 

19. Besinlerinizi tekrar filizlendirin

Mutfakta israfı önleme - tasarruf
Mutfaklarımızda tükettiğimiz filizlenip yeniden büyüyen 20’den fazla sebze, bitki ve hatta meyve var.

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz